Παγκόσμια φρενίτιδα δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση ότι η κατανάλωση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 θανάτων που αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ.

 

Κατά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, η κατανάλωση 50γρ. επιπλέον αλλαντικών ημερησίως – κάτι λιγότερο από δυο φέτες μπέικον -, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου έως και κατά 18%.

 

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, στο στόχαστρο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας μπήκαν πολλά ακόμα προϊόντα, και όπως αποδείχθηκε, υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που βλάπτουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το μοσχαρίσο κρέας.

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνας για τον Καρκίνο, από τον οποίο αντλεί τις πληροφορίες ο ΠΟΥ, έχει δημιουργήσει μία λίστα 116 πραγμάτων που προκαλούν καρκίνο. Κι αν κάποια κόβονται, όπως το κάπνισμα, άλλα δεν είναι τόσο εύκολο να τα αποφύγει κανείς, όπως για παράδειγμα η ατμοσφαιρική ρύπανση ή την ηλιακή ακτινοβολία και την υπεριώδης ακτινοβολία.

 

H λίστα του ΠΟΥ, για τα πράγματα που προκαλούν καρκίνο:

 

1. Κάπνισμα

Leave a Reply

Your email address will not be published.