[ Talks With Sri Ramana Maharshi , Volume I, II, and III. (Tiruvannamalai: Sri Ramanasramam, 1972), pages 17 and 355 ]

 

Συγχρόνως με την « Άγνοια » υπάρχει και η εσωτερική, πανταχού παρούσα Υπέρτατη Γνώση που οι Άγιοι και οι Σοφοί έχουν περιγράψει ως το σήμα κατατεθέν της Φώτισης. Ο Ιησούς είπε,΄΄ Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα ΄΄. Ο μάρτυρας των Σούφι, ο, Mansur alHallaj, φώναξε πριν από την εκτέλεσή του,   ΄΄ ana’l-Haq ΄΄ (Εγώ είμαι η Αλήθεια). Ο Sarmad, ο εβραϊο-ινδός άγιος, αναφώνησε, ΄΄ είμαι ο βασιλιάς των βασιλιάδων ΄΄. Και ο Meister Eckhart, σε ελαφρώς διαφορετική γλώσσα, έγραψε, ΄΄ Το μάτι με το οποίο ο Θεός με βλέπει είναι το ίδιο μάτι που εγώ Τον αντιλαμβάνομαι ΄΄

Οι διαπιστώσεις αυτές δείχνουν ότι ο μυστικισμός ασχολείται με την Πνευματική Γνώση: Με την σχέση της Ψυχής με το Θεό, και όχι με οποιεσδήποτε δευτερεύουσες ψυχικές ικανότητες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν σαν ένα αποτέλεσμα έντονης πνευματική πειθαρχίας.

 

Ωστόσο, αυτό το είδος της Γνώσης δεν μπορεί να εκφράσει με την λογική, αυτό που γνωρίζουμε ως αντικειμενικό σκοπό της μάθησης. Πρωτίστως είναι η πραγματοποίηση της αιώνιας φύσης του καθενός, η υπερβατική εμπειρία της ενότητας. Δευτερευόντως ασχολείται με την δυαδική σχέση, της Γνώσης με τα πράγματα – αυτό το οποίο αποτελεί την βάση για την απατηλή διαίρεση του κόσμου σε δύο χωριστά μέρη : το υποκείμενο και το αντικείμενο. Έτσι, όταν οι Άγιοι μιλάνε για την Απόλυτη Γνώση, αναφέρονται στην Βάση της Ύπαρξης, σε αυτό που είναι η προϋπόθεση για όλες τις επόμενες συνθήκες. Κατά συνέπεια, ένας Φωτισμένος Διδάσκαλος δεν μπορεί να γνωρίζει τίποτα σχετικά με τα ακαδημαϊκά θέματα, όπως την κβαντική μηχανική, την ανθρωπολογία, ή την κριτική ιστορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.