Χρωματοθεραπεία για αντιμετώπιση διαταραχών

 

Της Lien Potgieter

Η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών και παθήσεων. Είναι επίσης αποτελεσματική στο να καταπραϋνει τα συμπτώματα νοητικών και συναισθηματικών διαταραχών. Αν και η χρωματοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται πρωταρχικά ως διαγνωστικό εργαλείο, μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπιστούν τα ριζικά θέματα, τα οποία θα εκδηλωθούν είτε ως συναισθηματική είτε ως νοητική διαταραχή.

Η χρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική θεραπεία που δουλεύει καλά με πολλές άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Οι νοητικές και οι συναισθηματικές διαταραχές δεν αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές ολότητες στη χρωματοθεραπεία. Το σώμα λειτουργεί ως μία ενότητα. Μία συναισθηματική διαταραχή θα έχει επίπτωση στη νοητική και φυσική κατάσταση του ατόμου, όπως και μία νοητική διαταραχή θα έχει επίπτωση στη φυσική και συναισθηματική κατάστασή του. Στη χρωματοθεραπεία δουλεύουμε με το άτομο ολιστικά, με στόχο να ανακουφίσουμε προβλήματα στο φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο και συγχρόνως να φέρουμε ισορροπία.

Πώς δουλεύει η χρωματοθεραπεία

Όλα τα χρώματα έχουν δώρα και προκλήσεις. Διαταραχές ή ανισορροπίες εμφανίζονται όταν ένα άτομο έχει πρόσβαση στην πρόκληση που συνδέεται μ’ ένα συγκεκριμένο χρώμα. Στη χρωματοθεραπεία, συχνά, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν το χρώμα και τα συμπληρωματικά του χρώματα για να βοηθήσουν το άτομο να έχει πρόσβαση στα δώρα και να ξεπεράσει τις προκλήσεις.

Οι νοητικές διαταραχές συνήθως συνδέονται με τα μπλε και τα μωβ ενώ οι συναισθηματικές διαταραχές συνήθως συνδέονται με τα κίτρινα και τα πράσινα. Ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής, ο χρωματοθεραπευτής θα χρησιμοποιήσει ειδικούς συνδυασμούς ή μονά χρώματα για να τα ισορροπήσει. Συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη, διπολικές και αυτιστικές διαταραχές έχουν ανακουφισθεί με επιτυχία, επιτρέποντας στα άτομα να διαχειρισθούν τις συνθήκες της ζωής τους πιο αποτελεσματικά. Η χρωματοθεραπεία δεν θεραπεύει τη διαταραχή αλλά μπορεί να βοηθήσει, μαζί με την ιατρική περίθαλψη, στο να κάνει πιο διαχειρίσιμο και εποικοδομητικό μακροπρόθεσμα το να ζει κανείς με τη διαταραχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.