Τι είναι το Shiatsu

Shiatsu 指圧 στα Ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Είναι μια μορφή σωματικής αγωγής που είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ως Ιατρική θεραπευτική αγωγή. Προσφάτως έγινε μια έρευνα για τα αποτελέσματα του Shiatsu στην οποία συμμετείχαν η Ισπανία, η Αγγλία και η Αυστρία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την  Έρευνα Shiatsu (στα Αγγλικά). Στο Shiatsu ο ειδικός ασκεί πιέσεις με τον αντίχειρα, τα δάχτυλα, αγκώνες, γόνατα, χρησιμοποιεί τα “εργαλεία” που έχει στο σώμα του. Δεν καταβάλει καμία προσπάθεια , όπως δύναμη, παρά μόνο δουλεύει με το βάρος του σώματος του. Οι πιέσεις δεν γίνονται αυθαίρετα πάνω στο σώμα αλλά σε νοητές γραμμές , τα ενεργειακά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί 経絡指圧 .

Μεσημβρινοί

Διαμέσου των μεσημβρινών ο επαγγελματίας ασκών το Shiatsu βοηθάει το σώμα να έρθει σε ενεργειακή ισορροπία. Να εξισορροπήσει την “υπερβάλλουσα” και την “ελλιπής” ενέργεια του σώματος. Κάποια σημεία στο σώμα μας είναι αρκετά “σφιγμένα”, εδώ υπάρχει υπερβολική συσσωρευμένη ενέργεια. Κάποια άλλα σημεία είναι σαν κενά, εδώ δεν υπάρχει ενέργεια. Δεν θα γίνει εξισορρόπηση της ενέργειας με μια και μόνο συνεδρία, αλλά θα υπάρχει έστω και μια μικρή διαφορά που κάθε φορά θα γίνεται και μεγαλύτερη. Η θεωρία του Shiatsu βασίζεται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική(ΠΚΙ), όπως και ο Βελονισμός. Για να μπορέσει ο ειδικός του Shiatsu να βοηθήσει τον “ασθένη” του και να του δώσει συμβουλές για την διατροφή, την άσκηση ή ακόμα και σε ποιόν ειδικό να τον παραπέμψει πρέπει να έχει διδαχθεί ΠΚΙ. Μια συνεδρία Shiatsu ξεκινά με την λήψη του Ιστορικού έτσι ώστε ο ειδικός να γνωρίζει για πιο λόγο έχει έρθει ο “ασθενής”. Σερβίροντας ένα ζεστό τσάι συζητούν για την τωρινή κατάσταση των συμπτωμάτων. Με βάση αυτά που θα ακούσει ο ειδικός του Shiatsu ξεκινάει την συνεδρία. Κάνοντας μια ενεργειακή διάγνωση Hara στην περιοχή της κοιλιάς,  

Διάγνωση Hara
τεχνική σάρωσης του ενεργειακού πεδίου ξεκινάει να κινεί την ενέργεια σε δύο μεσημβρινούς, έναν υπερβάλλον και ένα ελλιπές με σκοπό να φέρει την ισορροπία στο σώμα. Ο ειδικός του Shiatsu δεν παίρνει δεν δίνει ενέργεια στον δεχόμενο. Είναι ο “τεχνικός” για την εξισορρόπηση της ήδη υπάρχουσας ενέργειας.  Από την δική μου εμπειρία το Shiatsu βοηθά :

Shiatsu
  • Πονοκεφάλους – Ημικρανίες – Ιλίγγους
  • Προβλήματα πέψης – Δυσκοιλιότητα – Τυμπανισμό
  • Μυϊκοί πόνοι – Κακώσεις λόγω καταπόνησης
  • Αυχενικά – Προβλήματα μέσης – Οσφυαλγία – Ισχυαλγία
  • Κήλες δίσκων αυχένα και μέσης
  • Τενοντίτιδα – Επικονδυλίτιδα (golfer’s elbow) και τενοντοθυλακίτιδα (tennis elbow)
  • Ψυχολογικά προβλήματα – Κατάθλιψη (σε συνεργασία με Ιατρούς)
  • Γυναικολογικά προβλήματα (διαταραχές στην έμμηνο ρύση, κολπίτιδα, εμμηνόπαυση)
  • Σε εγκύους (μετά από τους τρεις μήνες εγκυμοσύνης, βοηθά πολύ στους πόνους στην πλάτη και στην μέση)
  • Προβλήματα αϋπνίας 
  • Μετά από σοκ (κατά την διάρκεια ενός σοκ η ενέργεια συσσωρεύεται σε σημεία όπως οι αρθρώσεις και μένει εκεί. Ο ασκών μπορεί να εντοπίσει αυτά τα σημεία και να τα “κινήσει” , έτσι ώστε να μην καταγραφεί το σοκ μέσα στο σώμα)
  • Σε κρυώματα (με βεντούζες ή Moxa)

Υπάρχουν πολλών ειδών βεντούζες. Οι πιο άμεσες είναι οι γυάλινες με την φωτιά. Υπάρχουν από μπαμπού, με αέρα, με βελόνα κτλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.