ΕΘΙΣΜΟΣ-Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΑΙΜΟΝΑΣ.

Από τη Μάρσια Σιρότα

Μιλούσα με μια ασθενή μου, τη Ναταλία, τις προάλλες κατά του αγώνα της για την ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Μου είπε ότι μετά από χρόνια συνεχόμενης αύξησης του σωματικού της βάρους, φοβόταν πως «δεν θα μπορούσε ποτέ να σταματήσει να τρώει.» Συζητήσαμε για το πόσο έντονες, ήταν οι εμμονές της για το φαγητό, και ότι ήταν σαν να της είχαν κάνει μάγια, και δεν μπορούσε ν’ αντισταθεί.

Μετά τη συνεδρία μας, άρχισα να σκέφτομαι ότι υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των γυναικών που τρώνε ακαταλόγιστα, και αυτές που διατηρούν σχέσεις με άντρες που τις κακοποιούν. Και στις δυο περιπτώσεις, οι γυναίκες γνωρίζουν κατά ένα βαθμό, ότι αυτό που κάνουν τις βλάπτει, και στις δυο περιπτώσεις, ελπίζουν πως εάν επιμείνουν, θα αποκτήσουν αυτό που θέλουν στο τέλος. Η δικιά μου γνώμη είναι ότι κάθε εθισμός έχει κοινές ρίζες: Η δυσλειτουργική απόπειρα της απόκτησης μια συναισθηματικής θεραπείας και φροντίδας, για να αποπληρωθεί ο πόνος και η απώλεια που πηγάζουν από τη παιδική ηλικία. Αυτό συνοδεύεται πάντα από μια «παθολογική ελπίδα» των εξαρτημένων, ότι εάν επιμείνουν στη συμπεριφορά τους, τελικά θα αποζημιωθούν.

Ο εσωτερικός δαίμονας είναι ο άντρας που δελεάζει μια γυναίκα με την υπόσχεση ότι θα της δώσει ότι επιθυμεί η καρδιά της, αλλά στη συνέχεια την εγκλωβίζει σε μια φρικτή φυλακή γεμάτη απογοητεύσεις και δυστυχίες, όπου είναι αδύνατον για αυτήν να ξεφύγει. Το ίδιο ακριβώς είναι και ο εθισμός.

Στη περίπτωση της Ναταλίας, τρέφει ελπίδες πως το φαγητό θα την καταπραΰνει, θα τη φροντίσει, και θα της δώσει την ανακούφιση που επιδιώκει. Δεν μπορεί να σταματήσει με τις εμμονές που έχει για το φαγητό και το βάρος, και δεν μπορεί να κόψει τη ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Ακόμη και όταν δεν καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες της με το φαγητό, επιμένει στην αναζήτησή της. Και αυτό επειδή το φαγητό είναι ο εσωτερικός της δαίμονας, ο οποίος υπόσχεται να της επουλώσει τις πληγές, και να συμπληρώσει τις ανεκπλήρωτες της ανάγκες, όμως στο τέλος μετά από κάθε υπερφαγία, την αφήνει με ένα συναισθηματικό κενό.

Το κάνει αυτό για τόσο καιρό, που έχει πέσει το ηθικό της. Αισθάνεται πολύ ντροπή και απέχθεια για τον εαυτό της επειδή της λείπει ο αυτοέλεγχος, και η αυτοεκτίμηση της επίσης, έχει μειωθεί δραματικά. Και το χειρότερο, πιστεύει ότι δεν της αξίζουν να έχει περισσότερες φευγαλέες στιγμές απόλαυσης, παρά μόνο ότι της προσφέρει η υπερφαγία. Έχει πείσει τον εαυτό της, πως η πραγματική ευτυχία και εκπλήρωση δεν υπάρχουν για αυτήν.

Οι γυναίκες οι οποίες παραμένουν σε μια καταχρηστική σχέση, δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν την αυτοεκτίμηση τους. Όταν αυτές συμβιώνουν με έναν άντρα ο οποίος τις απορρίπτει και τις περιφρονεί, στο τέλος διαβρώνεται η εμπιστοσύνη τους, καθώς και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αισθάνονται ντροπή και ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στον εαυτό τους, και καθώς περνάνε τα χρόνια μειώνουν τις προσδοκίες τους ότι ο σύντροφος τους, και η ζωή μπορεί να τους προσφέρει κάτι.

addiction_OM-Times

Ακόμη και αν μια γυναίκα έχει εξάρτηση στην αγάπη ή στο φαγητό, στο ποτό, στα ναρκωτικά ή στο τζόγο, το ζήτημα είναι, ότι είναι εθισμένη με τους προσωπικούς της δαίμονες. Ψυχαναγκαστικά επιδιώκει την υπόσχεση της αγάπης και της φροντίδας εκεί που δεν υπάρχουν, και αντί αυτό, αυξάνεται η δυστυχία της καθώς περνά ο καιρός.

Εάν έχετε παρόμοιο πρόβλημα και αγωνίζεστε με τον εθισμό σας, η θεραπεία είναι να λύσετε τα μάγια του δικού σας εσωτερικού δαίμονα. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι σας έχει δελεάσει με ψεύτικες υποσχέσεις όσον αφορά την ευτυχία και την επούλωση της ψυχής, και ότι ο στόχος του πραγματικά είναι να σας παγιδεύσει στη φυλακή των έμμονων σκέψεων και καταναγκαστικής συμπεριφοράς. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι ποτέ δεν θα αποκτήσετε αυτό που ψάχνετε, και το μόνο πράγμα που ο εθισμός μπορεί να σας προσφέρει, είναι μια ζωή γεμάτη πόνο, τότε και μόνο θα μπορείτε να απελευθερώσετε την ελπίδα που σας κρατά αγκιστρωμένους, και να απομακρυνθείτε μια για πάντα από τον εσωτερικό σας δαίμονα. marciasirotamd.com.

Παραγγείλτε το βιβλίο της Μάρσιας: ‘’ Η συναισθηματική υπερφαγία: Γνωρίσετε το σημείο της ενεργοποίησης, θεραπεύσετε το μυαλό σας, και μην ξανακάνετε δίαιτα… στο www.amazon.com.

Δημοσιεύτηκε με την άδεια του συγγραφέα.

Ακολουθήστε τη Μάρσια Σιρότα στο Twitter: www.twitter.com/@rcinstitute.

Μετάφραση: Σίνη Δάρα

Leave a Reply

Your email address will not be published.