Από την Marcia Sirota.

Μήπως είσαι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που περπατούν γύρω μας σήμερα με μια αρνητική φωνή μέσα στο κεφάλι του; Είναι μια φωνή που σου λέει τι «πρέπει» και «δεν πρέπει» να κάνεις; Μήπως σε κάνει να αισθάνεσαι ηλίθιος, μικρός, αμήχανος και ανίκανος; Σε κατηγορεί για τα πράγματα που πάνε στραβά στη ζωή σου και αρνείται να σου δώσει πίστωση για τα επιτεύγματά σου;

Εδώ έχουμε μια «άθλια» φωνή που σου προκαλεί όλες αυτές δυσκολίες. Και συνήθως σου δημιουργεί ντροπή, αμφιβολία και μερικές φορές ακόμη και συναισθηματική παράλυση. Καλός αυτός ο «εσωτερικός κριτής», όμως όπως προκύπτει από την αυτόματη εσωτερίκευση, όπως ενός παιδιού, όλα τα κρίσιμα μηνύματα τα πήρες όσο εσύ μεγάλωνες, από τους γονείς, τους συγγενείς, τους εκπαιδευτικούς, τους προπονητές, τους κληρικούς σου ή και ακόμα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αυτός ο εσωτερικός κριτής είναι τόσο καταστροφικός σήμερα, όπως τα αρνητικά μηνύματα που ήταν επιζήμια για εσένα όταν ήσουν νεότερος. Εάν, κατά την παιδική σου ηλικία, οι περισσότεροι από τους ενήλικες γύρω σου ήταν υπερπροστατευτικοί μη επιβεβαιώνοντας τον εσωτερικό κριτή στο κεφάλι σου, θα ήταν ένα ασήμαντο πρόβλημα, αλλά εάν η πλειοψηφία των ενηλίκων που ήξερες ήταν απέναντι σου, τότε έχεις πιθανών ένα ισχυρό εσωτερικό κριτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.