Αντιμετωπίζοντας δύσκολους ανθρώπους

Από την Δρ. Judith Orloff

Πολλοί από εμάς σπαταλάμε υπέρμετρο χρόνο και ενέργεια παλεύοντας με δύσκολους ανθρώπους ή «συναισθηματικούς βρικόλακες» τόσο στο χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι. Αντανακλαστικά, σφιγγόμαστε όταν βρισκόμαστε γύρω τους και νιώθουμε αδύναμοι, ενοχλημένοι, πληγωμένοι ή απελπισμένοι˙ φυσικές αντιδράσεις που απλά μας εξουθενώνουν. Αλλά δεν μπορούν να κλέψουν τη χαρά μας, αν δεν τους το επιτρέψουμε.

Με το να υποχωρούμε μπορούμε να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες σε διάφορες απαιτητικές σχέσεις. Για παράδειγμα, ξέρετε πότε πρέπει να παραγκωνίσετε την ανάγκη σας να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο προκειμένου να αποκαταστήσετε την αγάπη στο σπίτι, ή πότε να ξεχάσετε γεγονότα που σας έχουν πικράνει για να μπορέσετε να συγχωρήσετε; Ξέρετε πώς να αποφεύγετε να παίρνετε τα πάντα προσωπικά; Ή πώς να αντιμετωπίσετε ένα φίλο ή ένα σύζυγο που κάνει κάτι με το οποίο διαφωνείτε;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο εγωισμός σας αντιστέκεται στην ιδέα της υποχώρησης καθώς σκοπός της είναι να δημιουργήσει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων κι όχι να παρεμποδίσει ή να αμυνθεί. Αυτές είναι αντιδράσεις που συνήθως έχει το “εγώ”. Αντίθετα, αν δίνετε στο «εμείς» την ίδια αξία που δίνετε στο «εγώ», γίνεστε ειδικός στο να αποκρούετε την αρνητικότητα και όχι στο να είστε το παιχνιδάκι των άλλων. Ας υποθέσουμε ότι έχετε φτάσει σε αδιέξοδο υποστηρίζοντας ένα επιχείρημα και κανένας δεν κάνει πίσω. Τότε, τι κάνετε; Μην το μετατρέψετε σε μία μάχη για την κυριαρχία. Αντίθετα, κάντε ένα βήμα πίσω˙ μία πράξη αληθινής δύναμης. Με το να απολογηθείτε για το ρόλο σας στην διαμάχη δείχνετε ότι βάζετε τις σχέσεις σας πάνω από το εγώ σας. Έτσι, δείχνετε το δρόμο και στους άλλους ώστε να παραδεχθούν το δικό τους λάθος. Οι δυνατοί άνθρωποι είναι αυτοί που θα κάνουν το πρώτο βήμα και θα υποχωρήσουν, προωθώντας μία καλύτερη επικοινωνία.

 

4 Τεχνικές για να αντιμετωπίσετε δύσκολους ανθρώπους

 

Εδώ θα βρείτε τέσσερις στρατηγικές από την «Έκσταση της υποχώρησης» που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους δύσκολους ανθρώπους στη ζωή σας.

Στρατηγική 1: Ακολουθήστε τους κανόνες της ορθής επικοινωνίας

Ακολουθήστε αυτούς τους γενικούς κανόνες επικοινωνίας έτσι ώστε να είστε σε θέση να επικοινωνείτε με δύσκολους ανθρώπους και να προλαμβάνετε τα εμπόδια. Στην καθημερινή σας ζωή, οι κανόνες θα εξασφαλίσουν ότι ηγείσθε των άλλων από μία θέσης δύναμης και όχι θυμού ή απελπισίας. Θα είστε ευέλικτος αντί να συγκρούεστε απλά με μία αντίθετη δύναμη.

Οι κανόνες της ορθής επικοινωνίας

Τι να κάνετε:

1. Να είστε ήρεμος και να μην αντιδράτε συναισθηματικά.

2. Να αποφεύγετε την άμυνα γιατί σας κάνει να φαίνεστε αδύναμος.

3. Να ακούτε τους άλλους με υπομονή, χωρίς να τους διακόπτετε ή να θέλετε να έχετε τον τελευταίο λόγο.

4. Να δείχνετε κατανόηση, ακόμη κι αν διαφωνείτε.

5. Να διαλέγετε τις μάχες σας και να απολογήστε αν το κρίνετε απαραίτητο.

Τι να μην κάνετε:

1. Να μην γίνεστε δραματικοί.

2. Να μην αντιδράτε απερίσκεπτα λόγω άγχους ή θυμού και λέτε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε.

3. Να μην κρατάτε κακίες και να μην θεωρείτε ότι έχετε πάντα δίκιο.

4. Να μην προσπαθείτε να χειριστείτε τη ζωή των άλλων ή να γίνετε ο ψυχολόγος τους.

5. Να μην ντροπιάζετε τους άλλους, ειδικά μπροστά σε τρίτους.

Προσπαθήστε να εφαρμόζετε αυτούς τους κανόνες τόσο στους φίλους σας όσο και στους εχθρούς σας. Η λίστα “τι να κάνετε” περιλαμβάνει υποχωρήσεις και διορατικότητα. Οι κανόνες θα σας βοηθήσουν να επιλύετε τις διαφωνίες σας με το να εναρμονίζεστε με τις απόψεις των άλλων ακόμη κι αν διαφωνείτε. Ο ανταγωνισμός απλά αποξενώνει, ενώ, έτσι, εδραιώνεται μία προσέγγιση επίλυσης διαφορών ή θέσης ορίων.

 

Στρατηγική 2: Να είστε προσεκτικός με τη στάση σας

Η στάση σας είναι σημαντική. Οι δύσκολοι άνθρωποι μπορούν να χρησιμεύσουν ως πνευματικοί δάσκαλοι που προσπαθούν να μας αφυπνίσουν, αν και δεν έχουν συναίσθηση του ρόλου τους. Κανείς δεν είπε ότι η αφύπνιση είναι πάντα ευχάριστη ή εύκολη. Αλλά μπορούν να σε διδάξουν πως να υποχωρείς, πως να απελευθερώνεις τις απόψεις σου για να θριαμβεύσεις ή να θέτεις όρια, και σε ποιες συμπεριφορές δεν πρέπει να υποχωρείς. Η πλειοψηφία των δύσκολων ανθρώπων δεν προσπαθεί να σε βλάψει˙ απλά δεν έχουν συνείδηση του τι κάνουν ή σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Πολλοί λίγοι είναι όντως σκοτεινοί και έχουν ποταπά κίνητρα.

Στρατηγική 3: Προσέχετε τον τόνο της φωνής σας

Ο τόνος της φωνής σας είναι πολύ σημαντικός. Ένας τόνος που ασκεί κριτική εξάπτει τους ανθρώπους. Θέστε όρια και πείτε “όχι” ακλόνητα αλλά στοργικά, αντί να ακουστείτε αγενής ή κατακριτέος όταν κάποιος περνά την κόκκινη γραμμή. Για να τραβήξετε την προσοχή των πολυλογάδων ή των γκρινιάριδων, βοηθά να αρχίζετε την παρατήρησή σας με το να προφέρετε στοργικά το όνομά τους. Το να ακούμε το όνομά μας δυνατά μας κάνει ενστικτωδώς να σταματήσουμε. Να θυμάστε ότι όλοι μας μπορεί περιστασιακά να γίνουμε δύσκολοι. Αφήστε αυτή τη σκέψη να σας προσγειώσει και να σας συγκρατήσει από το να ταπεινώνετε τους άλλους για τις ατέλειές τους είτε με τα λόγια είτε με τον τόνο σας.

Στρατηγική 4: Να είστε συμπονετικός

Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό για να μην διασύρετε τους άλλους όταν είναι ενοχλητικοί ή αγενείς. Συνειδητοποιήστε ότι ο θυμός εθίζει, η ενοχή πυροδοτεί καταστάσεις και ότι οι άνθρωποι είναι δύσκολοι γιατί είναι ανασφαλείς, πληγωμένοι και αποκομμένοι από την καρδιά τους. Η πρόκληση αναφορικά με την κακή συμπεριφορά είναι να διατηρήσετε τη δύναμη αλλά και τις προτεραιότητές σας, ενώ θέτετε ξεκάθαρα όρια, ανεξάρτητα από το πόσο ενοχλητικοί, αρνητικοί ή αυτάρεσκοι μπορεί να είναι οι άλλοι.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι ενοχλητικοί και απογοητευτικοί, όπως είμαστε όλοι μας μερικές φορές. Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Οι περισσότεροι απλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Επομένως, συνεχίστε να ψάχνετε για κάτι που θα σας βοηθήσει να συμπάσχετε με τους άλλους ακόμη κι αν πρέπει να ψάξετε πολύ. Μπορεί να μην το καταφέρνετε πάντα, αλλά συνεχίστε να προσπαθείτε. Αυτό δεν σας καθιστά “χαλάκι” ή θύμα. Αντίθετα, η συμπόνια σάς επιτρέπει να γίνετε η καλύτερη πιθανή έκδοση του εαυτού σας, ακόμη κι αν θέτετε όρια με κακή συμπεριφορά.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.