Μια μέρα ο πατέρας μου έκανε μια παρουσίαση στο Όρεγκον του Άσλαντ μέσω βίντεο , εγώ ήμουν μέσα στο χώρο με το κοινό όπου τον άκουγε, η έλλειψη διάδρασης όμως δυσκόλευε και τον πατέρα μου όπου ένοιωθε άβολα να μιλάει μόνος χωρίς σταματημό άλλα και τους θεατές όπου είχαν πλήθος αποριών. Αλλάξαμε το σύστημα επικοινωνίας έτσι ώστε να μπορεί να λαμβάνει ο πατέρας μου όλα τα ερωτήματα. Υπήρχαν τόσες πολλές ερωτήσεις για την αγάπη και συγκεκριμένα για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ιδιοτελούς και της ανιδιοτελούς αγάπης. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πατέρα μου είχα προγραμματίσει να μιλήσω για τα επίπεδα της προσκόλλησης κάτι που δεν έκανα όμως γιατί υπήρχαν αρκετές ακόμα αναπάντητες   απορίες για την αγάπη και ήθελα να εστιάσω σε αυτές.

Τον τελευταίο χρόνο είχα την ευκαιρία μέσα από τα ταξίδια που έκανα σε τόσα διαφορετικά μέρη και τις διαλέξεις που έδωσα να έρθω σε επαφή με πολύ κόσμο, κάτι που δεν μπορούσα φυσικά να κάνω την περίοδο που είχα απομονωθεί για να συγγράψω το βιβλίο μου. Το να μιλάω μπροστά σε τόσους θεατές είναι μια εμπειρία έντονα διαδραστική, ζωτική και πολύ διασκεδαστική!

Αυτό που μου έμαθε ο τελευταίος χρόνος είναι ότι τα νοήματα που θέλω να μεταφέρω στο κοινό μου γίνονται πραγματικά σαφή μόνο όταν εγώ και το κοινό λειτουργούμε σαν μια κοινή ομάδα ανθρώπων και αναπτύσσουμε ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ μας. Δεν έχω μόνο εγώ ενεργή συμμετοχή τις δύο ώρες που διαρκεί η παρουσίαση μου αλλά ολόκληρο το ακροατήριο συμμετέχει και επηρεάζει την ροή της ομιλίας μου. Εννοείται πως υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο που πρέπει να ακολουθήσω για να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση: Θα την προωθήσω, θα βρω τον κατάλληλο χώρο και θα την οργανώσω, αλλά επέλεξα να αναφερθώ στην εμπειρία που βίωσα στο Μοδέστο ακριβώς για να τονίσω τη σημαντικότητα του να είμαστε ευέλικτοι για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι έτσι ακριβώς λειτουργεί η ζωή και αν παραμένουμε άκαμπτοι και κολλημένοι σε ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο που έχουμε στο μυαλό μας τότε οι ευκαιρίες που θα βρίσκονται δίπλα μας θα παραμένουν ανεκμετάλλευτες . Από εκεί πηγάζει και το γνωμικό: « Αν θες να κάνεις τον Θεό να γελάσει, πες του ποια είναι τα σχέδια σου».

Leave a Reply

Your email address will not be published.