Αποσπασματα του Osho για το σεξ

Αν μπορέσεις να γίνεις διαλογιστικός στη σεξουαλική σου ζωή….
“Όταν κρατάς το χέρι της γυναίκας ή του άντρα σου, γιατί να μην καθίσετε σιωπηλοί; Γιατί να μην κλείσετε τα μάτια και να νιώσετε; Νιώσε την παρουσία του άλλου, μπες μέσα στην παρουσία του άλλου, άφησε την παρουσία του άλλου να μπει μέσα σου, να πάλλεστε μαζί, να λικνίζεστε μαζί, αν σας κυριεύσει ξαφνικά κάποια μεγάλη ενέργεια, να χορέψετε μαζί -και θα φτάσετε σε τέτοιες οργασμικές κορυφές χαράς που δεν είχατε γνωρίσει ποτέ προηγουμένως. Οι οργασμικές εκείνες κορυφές δεν έχουν καμιά σχέση με το σεξ, έχουν για την ακρίβεια μεγάλη σχέση με τη σιωπή.
“Κι αν μπορέσεις επίσης να γίνεις διαλογιστικός στη σεξουαλική σου ζωή, αν μπορείς να είσαι σιωπηλός όσο κάνεις έρωτα, σε ένα είδος χορού, θα εκπλαγείς. Έχεις μια ενσωματωμένη διαδικασία που θα σε πάει στη πιο μακρινή ακτή.”
Όσο πιο σεξουαλικός είναι ένας άνθρωπος, τόσο και πιο ευφυής
“Συμβαίνει λοιπόν πραγματικά, ότι όσο πιο σεξουαλικός είναι ένας άνθρωπος, τόσο και πιο επινοητικός μπορεί να είναι. Όσο πιο σεξουαλικός είναι ένας άνθρωπος, τόσο και πιο ευφυής. Με τη λιγότερη σεξουαλική ενέργεια, υπάρχει και λιγότερη ευφυΐα΄ με περισσότερη σεξουαλική ενέργεια, υπάρχει περισσότερη ευφυΐα, διότι το σεξ αποτελεί μια βαθιά αναζήτηση για να αποκαλύψεις, όχι μόνο ένα σώμα, όχι μόνο το σώμα του αντίθετου φύλου, αλλά και το κάθε τι που είναι κρυμμένο.”
Το σεξ σημαίνει δυνατότητα
“Όταν εκφράζεται μέσα από σένα η αγάπη, εκφράζεται πρώτα ως σώμα. Μετατρέπεται σε σεξ. Αν εκφράζεται μέσω του νου, ο οποίος είναι ανώτερος, βαθύτερος, λεπτότερος, τότε ονομάζεται αγάπη. Αν εκφράζεται μέσω του πνεύματος, μετατρέπεται σε προσευχή….
“Αν όλα πάνε καλά και το σεξ είναι φυσικό και κυλάει, αποτελεί μια όμορφη εμπειρία, διότι μπορείς μέσω αυτού να ρίξεις μια ματιά στο δεύτερο. Αν το σεξ προχωρήσει πραγματικά βαθιά, ώστε να ξεχνάς τελείως εκεί τον εαυτό σου, μπορεί ακόμη να ρίξεις μια ματιά και στο τρίτο μέσα από τούτο. Κι αν το σεξ γίνει μια ολική οργασμική εμπειρία, υπάρχουν σπάνιες στιγμές που μπορείς μέσα από τούτο να ρίξεις μια ματιά και στο τέταρτο, το τουρίγια, το πέραν.
“Αν όμως αποτύχει το σεξ, τότε συμβαίνουν πολλές διαστροφές στο νου. Οι διαστροφές αυτές βρίσκουν έκφραση στο μίσος. Το μίσος αποτελεί την αποτυχία του σεξ, την αποτυχία της ενέργειας της αγάπης. Η βία, η απληστία για χρήμα, οι συνεχείς συγκρουόμενες στάσεις των εγώ: ο πόλεμος, η πολιτική – όλα αυτά είναι διαστροφές του σεξ.
“Ο άνθρωπος του οποίου το σεξ δεν είναι διεφθαρμένο δεν μπορεί να γίνει πολιτικός. Είναι αδύνατο. Όλοι οι πολιτικοί χρειάζονται βαθιά σεξουαλική θεραπεία, διαφορετικά όλη τους η ενέργεια θα πηγαίνει στην απόκτηση όλο και περισσότερης δύναμης. Όταν είναι φυσικό το σεξ, νιώθεις τη δύναμη, δεν την αναζητάς. Το σεξ σημαίνει δυνατότητα, δύναμη. Τη νιώθεις να πέφτει σαν βροχή επάνω σου, δεν την ψάχνεις, δεν την αναζητάς. Αλλά όταν σου ξεφεύγει από εκεί, τότε προβάλει η μεγάλη παρόρμηση να αναζητάς την δύναμη: γεννιέται έτσι η πολιτική. Μετά γεννιούνται οι πόλεμοι, η συνεχής βία΄ το μίσος, ο θυμός και χίλια δυο είδη διαστροφών.”

Η αγάπη μπορεί να δώσει νέα ψυχή στο σεξ
“Η αγάπη μπορεί να δώσει νέα ψυχή στο σεξ. Τότε μεταμορφώνεται το σεξ, γίνεται όμορφο΄ δεν είναι πλέον σεξ, περιέχει κάτι από το πέραν. Έχει μετατραπεί σε γέφυρα.
“Μπορεί να αγαπάς έναν άνθρωπο γιατί σε ικανοποιεί στο σεξ. Δεν πρόκειται για αγάπη, πρόκειται για συναλλαγή. Μπορεί να κάνεις σεξ με έναν άνθρωπο επειδή τον αγαπάς΄ τότε το σεξ ακολουθεί ακριβώς σαν ίσκιος, είναι μέρος της αγάπης. Τότε είναι όμορφο΄ τότε δεν ανήκει πλέον στον κόσμο των ζώων. Τότε έχει ήδη εισέλθει κάτι από το πέραν κι αν συνεχίσεις να αγαπάς βαθιά έναν άνθρωπο, σιγά-σιγά το σεξ εξαφανίζεται. Η οικειότητα γίνεται πολύ ικανοποιητική, δεν υπάρχει τότε ανάγκη για σεξ΄ η αγάπη αρκεί από μόνη της. Όταν φτάνει εκείνη η στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα να έρθει σε σένα η προσευχητικότητα.
“Όταν αγαπιούνται τόσο βαθιά δυο εραστές ώστε να αρκεί η αγάπη κι έχει φύγει το σεξ – δεν το έπαψαν εκείνοι, δεν το καταπίεσαν, όχι. Απλώς εξαφανίστηκε από την συνειδητότητά σου χωρίς να αφήνει ούτε ένα σημάδι πίσω του΄ τότε οι δυο εραστές βρίσκονται σε τέτοια ολική ενότητα… Διότι το σεξ διαιρεί΄ η ίδια η λέξη σεξ προέρχεται από μια ρίζα που σημαίνει διαίρεση. Η αγάπη ενώνει, το σεξ διαιρεί. Το σεξ αποτελεί τη ριζική αιτία της διαίρεσης.
“Όταν κάνεις σεξ με έναν άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα, νομίζεις ότι αυτό σας ενώνει. Για μια στιγμή σού δίνει την ψευδαίσθηση της ενότητας και μετά έρχεται ξαφνικά μια πελώρια διαίρεση. Γι΄αυτό ακριβώς, μετά από κάθε σεξουαλική πράξη, παρουσιάζεται μια απογοήτευση, μια θλίψη. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι πολύ μακριά από την αγαπημένη σου. Το σεξ διαιρεί κι όταν η αγάπη πηγαίνει όλο και πιο βαθιά κι ενώνει όλο και πιο πολύ, δεν υπάρχει ανάγκη για σεξ. Συναντιούνται οι δυο μορφές της εσωτερικής ενέργειάς σας χωρίς το σεξ και ζείτε μέσα σε μεγάλη ενότητα.”

Η αγάπη είναι επικίνδυνη, το σεξ δεν είναι επικίνδυνο
“Οι άνθρωποι που φοβούνται την αγάπη δεν φοβούνται το σεξ. Η αγάπη είναι επικίνδυνη΄ το σεξ δεν είναι επικίνδυνο, μπορείς να το χειραγωγείς. Υπάρχουν τώρα πολλά εγχειρίδια πώς να το κάνεις αυτό. Μπορείς να το χειραγωγήσεις -το σεξ μπορεί να μετατραπεί σε μια τεχνική. Η αγάπη δεν μπορεί ποτέ να γίνει μια τεχνική. Αν προσπαθήσεις στο σεξ να διατηρήσεις τον έλεγχο, τότε ακόμη και το σεξ δεν θα βοηθήσει να φτάσεις στο υπέρτατο στοιχείο. Θα πάει ως ένα σημείο και θα γυρίσεις πίσω, γιατί κάπου χρειάζεται κι εκείνο την πλήρη χαλάρωση.
“Γι΄αυτό ακριβώς γίνεται όλο και πιο δύσκολος ο οργασμός. Η εκσπερμάτωση δεν είναι οργασμός, δεν είναι οργασμικό πράγμα να γεννήσεις παιδιά. Ο οργασμός αφορά τη συμμετοχή όλου του σώματος: του νου, του σώματος, της ψυχής, όλων αυτών μαζί. Πάλλεσαι, πάλλεται όλη σου η ύπαρξη, από τα δάχτυλα των ποδιών έως το κεφάλι. Δεν έχεις πια τον έλεγχο΄ σε έχει κυριεύσει η ύπαρξη και δεν ξέρεις ποιος είσαι. Είναι σαν ένα είδος τρέλας, είναι σαν ένα είδος ύπνου, είναι σαν το διαλογισμό, είναι σαν το θάνατο.”

Το σεξ είναι η πηγή
“Το σεξ μπορεί να σου δώσει την απάντηση ως προς το ποια είναι η πραγματικότητα της ζωής, διότι το σεξ είναι το πιο ζωντανό πράγμα μέσα σου. Ο νους είναι το πιο νεκρό πράγμα μέσα σου και το σεξ είναι το πιο ζωντανό πράγμα μέσα σου. Γι΄αυτό και ο νους είναι πάντα εναντίον του σεξ και είναι πάντα υπέρ της καταπίεσής του. Είναι εχθροί. Ο νους είναι ένα πράγμα νεκρό και το σεξ είναι η δύναμη της ζωής΄ παλεύουν συνεχώς. Κι όποτε προχωρείς στο σεξ, ο νους αισθάνεται απογοήτευση και ο νους λέει, ΄Είναι λάθος. Μην το ξανακάνεις.΄
“Ο νους γίνεται ηθικολόγος, ο νους γίνεται πουριτανός, ο νους γίνεται ο ιερέας. Ο νους κατακρίνει συνεχώς. Όλα όσα είναι ζωντανά ο νους τα κατακρίνει συνεχώς κι όλα όσα είναι νεκρά ο νους τα προσκυνάει συνεχώς. Και το σεξ είναι το πιο ζωντανό πράγμα μέσα σου, διότι από εκεί έρχεται η ζωή: γεννιέσαι μέσα από αυτό, μπορείς να γεννήσεις με αυτό. Όπου υπάρχει ζωή, ζωντάνια, το σεξ είναι η πηγή.”

Δεν γνωρίζουν άλλο τύπο ανθρώπου
“Οι ψυχολόγοι λένε ότι η αγάπη δεν είναι παρά τα προκαταρκτικά του σεξ. Σωστά λένε – διότι δεν έχουν άλλο είδος να το εξετάσουν. Εξετάζουν εσένα κι έπειτα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αγάπη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα προκαταρκτικό παιγνίδι – η δημιουργία απλώς μιας συνθήκης μέσα στην οποία μπορεί να συμβεί το σεξ και τίποτε άλλο. Όταν λοιπόν έχει συμβεί το σεξ, η αγάπη εξαφανίζεται. Είναι όπως ακριβώς όταν νιώθεις πεινασμένος και σε έλκει το φαγητό και κοιτάς το φαγητό με μάτια μαγεμένα. Όταν όμως ικανοποιήσεις την πείνα σου, αποστρέφεις το βλέμμα σου από το φαγητό. Έχει χαθεί όλη η μαγεία.
“Όταν λοιπόν αγαπάς τη σύζυγο ή τον σύζυγό σου, η αγάπη είναι απλώς μια εθιμοτυπία για να προχωρήσεις στο σεξ – γιατί θα ήταν υπερβολική αγένεια να αρχίσεις… Λειτουργεί λοιπόν σαν ένα είδος λιπαντικού. Κι όταν ικανοποιηθεί το σεξ, ο σύζυγος πάει στη δική του μεριά του κρεβατιού κι αποκοιμιέται. Είναι τελειωμένος΄ έχει χαθεί όλη η μαγεία. Θα ξαναέρθει μόνον όταν αισθανθεί ένα είδος πείνας. Οι ψυχολόγοι λένε ότι η αγάπη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα προκαταρκτικό παιγνίδι – ένα είδος καλής συμπεριφοράς. Κι έχουν δίκιο, διότι δεν γνωρίζουν άλλο τύπο ανθρώπου.”

Πλαστά φαινόμενα γύρω από το θάνατο και το σεξ
“Είπα ότι ο άνθρωπος φοβάται και το σεξ και το θάνατο. Γι΄αυτό και αποτελούν ταμπού. Κανείς δεν μιλάει για το σεξ και κανείς δεν μιλάει για το θάνατο. Παραμένουμε σιωπηλοί σχετικά με αυτά τα δυο πράγματα. Παραμένουμε σιωπηλοί εδώ και αιώνες. Αποτελούν θέματα ταμπού, δεν πρέπει καν να τα αναφέρουμε. Μόλις τα αναφέρουμε κάτι μέσα μας αρχίζει να τρέμει.
“Φαίνεται πως υπάρχει κάποια βαθιά καταπίεση. Γι΄αυτό και δημιουργήσαμε υποκατάστατες λέξεις. Στο Δυτικό κόσμο δεν λένε “Κάνουμε σεξ.” Λένε “Κάνουμε έρωτα.” Πρόκειται για υποκατάστατη λέξη – και μάλιστα πλαστή, γιατί ο έρωτας είναι μια τελείως διαφορετική διάσταση. Κάνω σεξ σημαίνει κάνω σεξ, δεν σημαίνει κάνω έρωτα. Ο έρωτας μπορεί να περιλαμβάνει σεξ, αλλά ο έρωτας έχει μια τελείως διαφορετική ποιότητα.
“Δεν μιλάμε ποτέ για το θάνατο άμεσα. Αν πεθάνει κάποιος, χρησιμοποιούμε υποκατάστατες λέξεις. Λέμε ότι αποδήμησε εις Κύριον ή ότι πήγε στον παράδεισο. Δεν βρισκόμαστε ποτέ κατευθείαν αντιμέτωποι με το θάνατο.
“Έχουμε δημιουργήσει πολλά πλαστά φαινόμενα γύρω από το θάνατο και το σεξ. Αν πρόκειται να παντρευτούν δυο άνθρωποι, δεν αναφέρεται καν το σεξ – κι εκείνοι πρόκειται να παντρευτούν για το σεξ! Έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη ψευδαίσθηση γύρω από το γάμο, αλλά το απλό, το γυμνό γεγονός είναι το σεξ. Έχουμε δημιουργήσει ένα τελετουργικό, το μεγάλο τελετουργικό του γάμου, απλώς και μόνο για να κρύψουμε το γεγονός. Γιατί;
“Γιατί υπάρχει ταμπού μόνο γι΄αυτά τα δυο πράγματα; Έχουν βαθιά σχέση μεταξύ τους. Ο λόγος που σχετίζονται είναι ο εξής: πρώτα γεννιέσαι από το σεξ, η γέννηση είναι σεξ. Και η γέννηση κι ο θάνατος είναι τα δυο άκρα του ίδιου πράγματος. Μέσα στη γέννηση βρίσκεται κρυμμένος ο θάνατος. Γι΄αυτό και αντιλήφθηκε ο άνθρωπος τη βαθιά σχέση μεταξύ σεξ και θανάτου. Ο θάνατος δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το σεξ, όπως ακριβώς και η γέννηση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το σεξ.”

Φοβόμαστε το σεξ
“Αν δεν πάψει να καταπιέζει το σεξ η ανθρωπότητα, ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να αναπνέει πραγματικά. Αν πηγαίνει βαθιά μέσα στην κοιλιά η αναπνοή, δίνει ενέργεια στο κέντρο του σεξ. Αγγίζει το κέντρο του σεξ΄ κάνει μασάζ στο κέντρο του σεξ από τα μέσα. Το κέντρο του σεξ γίνεται περισσότερο ενεργό, περισσότερο ζωντανό. Ο πολιτισμός φοβάται το σεξ. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να αγγίζουν το κέντρο τους του σεξ, τα σεξουαλικά τους όργανα. Λέμε, ΄Στοπ! Μην αγγίζεις!΄
“Κοίτα το παιδί, όταν αγγίζει για πρώτη φορά το κέντρο τού σεξ κι έπειτα πες ΄Στοπ!΄ και παρατήρησε μετά την αναπνοή του. Όταν πεις ΄Στοπ! Μην αγγίζεις το κέντρο του σεξ!΄ η αναπνοή θα γίνει αμέσως ρηχή – γιατί δεν είναι μόνο το χέρι του που αγγίζει το κέντρο του σεξ, στο βάθος το αγγίζει και η αναπνοή. Κι αν συνεχίσει να το αγγίζει η αναπνοή, είναι δύσκολο να σταματήσει το χέρι. Αν σταματήσει το χέρι, τότε είναι κατά βάση αναγκαίο, απαιτούμενο, να μην αγγίζει κι η αναπνοή, να μην πηγαίνει βαθιά. Πρέπει να παραμείνει ρηχή.
“Φοβόμαστε το σεξ. Το κατώτερο μέρος του σώματος δεν είναι κατώτερο μόνο από σωματική άποψη, έχει γίνει κατώτερο και ως αξία. Το κατακρίνουμε λέγοντάς το ΄κατώτερο.΄ Μη πηγαίνεις λοιπόν βαθιά, μείνε ρηχός. Είναι ατυχές που μπορούμε κι αναπνέουμε μόνον προς τα κάτω. Αν το επιτρέπαμε σε κανένα ιεροκήρυκα, θα άλλαζε τον όλο μηχανισμό. Θα σου επέτρεπε να αναπνέεις μόνο προς τα πάνω, στο κεφάλι. Τότε δεν θα αισθανόσουν καθόλου το σεξ.
“Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δίχως σεξ, θα χρειαστεί τότε να αλλάξουμε το σύστημα της αναπνοής. Η αναπνοή πρέπει να πηγαίνει μέσα στο κεφάλι, στο σαχασράρ – στο έβδομο κέντρο μέσα στο κεφάλι – και μετά να επιστρέφει στο στόμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η διαδρομή: από το στόμα στο σαχασράρ. Δεν πρέπει να πηγαίνει βαθιά προς τα κάτω, γιατί το κάτω είναι επικίνδυνο. Όσο πιο βαθιά πηγαίνεις, τόσο πιο κοντά φτάνεις στα βαθύτερα στρώματα της βιολογίας. Φτάνεις στο κέντρο κι εκείνο το κέντρο βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του σεξ – πολύ κοντά. Αναγκαστικά είναι έτσι, διότι το σεξ είναι η ζωή.”

Βήματα προς τη θεϊκότητα
Παρακαλούμε να μας περιγράψεις την πνευματική σημασία της σεξουαλικής ενέργειας. Πώς μπορούμε να εξυψώσουμε και να πνευματικοποιήσουμε το σεξ; Είναι δυνατό να κάνουμε σεξ, να κάνουμε έρωτα, ως διαλογισμό, ως βατήρα προς κάποια ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας;
“…Χρησιμοποίησες τις λέξεις ΄σεξ΄ και ΄έρωτα΄. Κατά κανόνα χρησιμοποιούμε και τις δυο λέξεις σαν να έχουν κάποιο εσωτερικό συσχετισμό. Δεν έχουν. Η αγάπη έρχεται μόνο όταν έχει φύγει το σεξ. Πριν από τούτο, ο έρωτας είναι ένα απλό θέλγητρο, ένα προκαταρκτικό παιγνίδι και τίποτε άλλο. Προετοιμάζει απλώς το έδαφος για τη σεξουαλική πράξη. Δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια εισαγωγή στο σεξ, ένας πρόλογος. Έτσι, όσο περισσότερο σεξ υπάρχει ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, τόσο λιγότερη αγάπη θα υπάρχει, γιατί τότε δε θα χρειάζεται ο πρόλογος. Όταν γίνεται διαλογισμός το σεξ, ανθίζει και γίνεται αγάπη και το άνθισμα αυτό αποτελεί μια μετακίνηση προς τη θεϊκότητα.
“Δεν είμαι εναντίον του σεξ και δεν είμαι υπέρ του έρωτα. Θα πρέπει και αυτόν να τον υπερβείς. Διαλογίσου γύρω από τούτο΄ κάνε την υπέρβασή του. Λέγοντας διαλογίσου, εννοώ ότι πρέπει να περάσεις από μέσα του σε πλήρη εγρήγορση, με πλήρη επίγνωση. Δεν πρέπει να περάσεις από μέσα του τυφλά, ασυνείδητα. Υπάρχει μεγάλη μακαριότητα, μπορεί όμως να περάσεις τυφλά και να σου ξεφύγει. Αυτή την τυφλότητα πρέπει να την μεταμορφώσεις΄ πρέπει να έχεις ανοικτά τα μάτια σου. Αν έχεις ανοικτά τα μάτια, το σεξ μπορεί να σε φέρει στο δρόμο της ενιαίας κατάστασης.”

Από το σεξ να δημιουργήσεις διαλογισμό
“Όσο περισσότερο μπαίνεις σε διαλογισμό μέσω του σεξ, τόσο λιγότερη επιρροή θα έχει το σεξ. Θα προβάλλει από μέσα του ο διαλογισμός και μέσα από τον αναπτυσσόμενο διαλογισμό θα ανοίξει μια νέα πύλη και θα αρχίσει να φθίνει η επιθυμία για σεξ. Δεν θα πρόκειται για εξύψωση του σεξ. Θα είναι απλώς έτσι όπως όταν πέφτουν από τα δέντρα τα ξερά φύλλα. Το δέντρο δεν αντιλαμβάνεται καν ότι πέφτουν τα φύλλα. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν θα αντιληφθείς καν ότι φεύγει η μηχανική παρόρμηση για σεξ.
“Από το σεξ να δημιουργήσεις διαλογισμό΄ κάνε το σεξ αντικείμενο του διαλογισμού. Μεταχειρίσου το σαν ένα ναό και τότε θα το υπερβείς και θα μεταμορφωθείς. Τότε δεν θα υπάρχει το σεξ, αλλά δεν θα υπάρχει και καμιά καταπίεση, καμιά εξύψωση. Το σεξ θα χάσει απλώς το νόημά του, τη σημασία του. Θα έχεις προχωρήσει πέρα από αυτό. Τώρα δεν έχει κανένα νόημα για σένα.
“Είναι όπως όταν μεγαλώνει ένα παιδί. Χάνουν τώρα το νόημά τους τα παιγνίδια. Δεν έχει εξυψώσει τίποτε΄ δεν έχει καταπιέσει τίποτε. Απλώς έχει μεγαλώσει΄ έχει ωριμάσει. Τα παιγνίδια δεν έχουν νόημα τώρα. Είναι παιδιάστικα και τώρα το παιδί δεν είναι πια παιδί.
“Με τον ίδιο τρόπο, όσο πιο πολύ διαλογίζεσαι, τόσο λιγότερο θα σε έλκει το σεξ. Και σιγά-σιγά, αυθόρμητα, χωρίς κάποια συνειδητή προσπάθεια να εξυψώσεις το σεξ, η ενέργεια θα έχει μια νέα πηγή προς την οποία να κυλάει. Η ίδια ενέργεια που κυλούσε μέσω του σεξ τώρα θα κυλάει μέσω του διαλογισμού. Κι όταν κυλάει μέσω του διαλογισμού, αρχίζει να ανοίγει η θεϊκή πύλη.”
Για να βρεις κι άλλα αποσπάσματα του Osho για το σεξ ή όποιο θέμα ίσως σε ενδιαφέρει, μπορείς να επισκεφτείς την Βιβλιοθήκη Osho οnline. Η δωρεάν αυτή βιβλιοθήκη περιέχει πάνω από 225 βιβλία του Osho στα αγγλικά, τα οποία μπορείς να διαβάσεις ή να κάνεις αναζήτηση με λέξεις κλειδιά ή φράσεις.
http://www.osho.com/el/highlights-of-oshos-world/osho-on-sex-quotes

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.