Το σώμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής

Οι περισσότερες σωματικές ενοχλήσεις που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων αποδεικνύεται ότι είναι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις αφού δεν ανευρίσκεται παθολογικό αίτιο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ψυχή εκδραματίζει τη δυσφορία της πάνω στο σώμα και έτσι ο ψυχικός πόνος μετατρέπεται σε σωματικό.

Όταν για παράδειγμα ένα άνθρωπος νιώθει πολύ πιεσμένος από διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όταν νιώθει απογοήτευση, στεναχώρια, ματαιότητα, αδιέξοδο, όλη αυτή η πίεση χρειάζεται κάπου να διοχετευτεί κι ένας εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι να εκφραστεί σωματικά με κάποιο σύμπτωμα ή ασθένεια.

Οι νευροεπιστήμες έχουν πλέον αποδείξει ότι η ποιότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας επιδρούν άμεσα στην υγεία μας. Ο εγκέφαλός – που είναι η έδρα της ψυχής – και το σώμα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο νευρικών ινών, ορμονών και διάφορων άλλων ουσιών, μεταφέροντας πληροφορίες από και προς τις δύο κατευθύνσεις. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι ο εγκέφαλος αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω χημικών ουσιών που λειτουργούν ως μηνύματα. Αυτή η επικοινωνία επιδρά στη συμπεριφορά και στην ψυχική μας διάθεση και το αντίστροφο: η ψυχική μας διάθεση επηρεάζεται από το διάλογο μεταξύ εγκεφάλου και ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, το άγχος και οι στενοχώριες μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες, αφού επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενώντας την αντίδρασή του στους ιούς και τα βακτηρίδια. Αντίθετα, η βίωση θετικών συναισθημάτων όπως είναι η χαρά, η αγάπη, η υποστήριξη, η κατανόηση, η αποδοχή, η ηρεμία, η ασφάλεια, η γαλήνη, η πίστη, η απόλαυση, προκαλεί την παραγωγή χημικών ουσιών όπως είναι οι ενδορφίνες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλά (ψυχικά και σωματικά) και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.

1 2 3

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.