Στην ερώτηση γιατί ο άνθρωπος κάνει σεξ, η απάντηση που άμεσα δίνεται αναφέρεται στην ευχαρίστηση, στην απόλαυση, στην τεκνοποίηση καθώς και στην έκφραση συναισθημάτων αγάπης και οικειότητας. Οι ειδικοί όμως συμπληρώνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί συνάμα με διάφορους τρόπους την υγεία.

Κάποια από τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά της φυσικής άσκησης. Ανάλογα, λοιπόν, με την ένταση της σεξουαλικής δραστηριότητας αυξάνεται ο μυϊκός τόνος, ο καρδιακός ρυθμός, ενώ όλο το σώμα κινείται. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη του 2013, κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης με μέση διάρκεια τα 25 λεπτά οι άνδρες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 110 θερμίδες και οι γυναίκες περίπου 70.

Εάν μάλιστα το άτομο δεν αισθάνεται κουρασμένο πριν από την πράξη, ο οργασμός μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί λίγο πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργασμός ενθαρρύνει τη χαλάρωση του σώματος με την έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη.

Σε μια μελέτη του 2005 ζητήθηκε από εθελοντές να καταγράψουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια τους χορηγήθηκαν στρεσογόνες δοκιμασίες, όπως είναι η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και η ομιλία μπροστά σε κοινό. Αυτοί που ήταν σεξουαλικά ενεργοί σε αυτό το διάστημα είχαν μικρότερες αυξήσεις της αρτηριακής τους πίεσης με συντομότερη επαναφορά σε φυσιολογικά επίπεδα, σε σύγκριση με αυτούς που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Τη θετική αυτή επίδραση βρέθηκε να έχει μόνο το κολπικό σεξ και όχι άλλοι τύποι σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι συγγραφείς, μάλιστα, σημειώνουν ότι το σεξ όχι μόνο μείωσε τα επίπεδα του αντιλαμβανόμενου άγχους των συμμετεχόντων, αλλά επίσης βελτίωσε τη διαχείρισή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.