Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που πιστεύουν στο Θεό καταστέλλουν τις περιοχές του εγκεφάλου τους που χρησιμοποιούνται για την αναλυτική σκέψη και θέτουν σε περαιτέρω λειτουργία τα τμήματα εκείνα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την ενσυναίσθηση, προκειμένου να πιστεύουν στο Θεό.

Στον εγκέφαλο όσων δεν πιστεύουν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

«Οταν υπάρχει ένα θέμα πίστης, στο τμήμα του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για την αναλυτική σκέψη μπορεί να φανεί παράλογο», τονίζει ο καθηγητής Τόνι Τζακ, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας. «Αλλά, από ότι καταλαβαίνουμε για τον εγκέφαλο, η πίστη σε κάτι υπερφυσικό επιτυγχάνεται με το να παραμερίζεται η κριτική-αναλυτική σκέψη έτσι ώστε να γίνεται εφικτή η μεγαλύτερη κοινωνική και συναισθηματική αντίληψη».

Σε μια ανάλυση οκτώ πειραμάτων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν έχουν περισσότερη κατανόηση σε σχέση με εκείνους που δεν πιστεύουν.

Eπίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πνευματική πίστη και η ενσυναίσθηση συσχετίστηκαν θετικά με τη συχνότητα προσευχής ή διαλογισμού, ωστόσο, δεν βρέθηκαν να έχουν καμία σχέση με τις κοινωνικές επαφές που σχετίζονται με θρησκευτικές λειτουργίες.

Σε μια προηγούμενη έκθεση, ο καθηγητής Τζακ Μπρέιν χρησιμοποίησε ένα ειδικό μηχάνημα για να δείξει ότι το μυαλό έχε ένα αναλυτικό δίκτυο νευρώνων που επιτρέπει στους ανθρώπους να σκέφτονται κριτικά.

«Το να παραμερίζει κάποιος τη νατουραλιστική κοσμοθεωρία του, του επιτρέπεται να εμβαθύνει τη συναισθηματική-κοινωνική πλευρά του», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει: «Και αυτό μπορεί να είναι το κλειδί και η εξήγηση στην ιστορία της πίστης όλων των κουλτουρών στην υπερφυσική ύπαρξη. Δείχνει ουσιαστικά το ενδιαφέρον για έναν μη υλικό τρόπο κατανόησης του κόσμου και της θέσης μας σε αυτόν».

1 2

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.