Στα υψηλότερα πεδία της ανάπτυξης του ανθρώπου δεν παρατηρείται μια οξεία αίσθηση παντογνωσίας, αλλά μια ριζική και αμετάκλητη κατανόηση ότι τα πάντα είναι ένα Απέραντο Άγνωστο. Εν ολίγοις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτός ή αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απλή Φυσαλίδα Αντίληψης μέσα στην Άπειρη προς όλες τις κατευθύνσεις θάλασσα της Ύπαρξης. Ως εκ τούτου, η Φυσαλίδα απλά παραδίδει ολόκληρη την ύπαρξή της σε αυτή την Δύναμη, αφού άλλωστε σε αυτήν στην πραγματικότητα, οφείλει την Ύπαρξή της.

Έτσι ο Faqir Chand παρουσιάζεται αρκετά ειλικρινής λέγοντας ότι οι Γκουρού, οι Δάσκαλοι, οι Προφήτες, και οι Μύστες, οι οποίοι παρουσιάζονται ως παντογνώστες, έχουν εξαπατήσει εκατομμύρια οπαδών τους, κοροϊδεύοντας τους, στο να πιστεύουν ότι αυτοί έχουν πανταχού παρουσία και παντοδυναμία, όταν στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτε. Η φωτισμένη σοφία την οποία Αυτοί κατέχουν, μάλλον, είναι η βιωματική προσέγγιση σε ένα υψηλότερο φάσμα της συνειδητότητας, στο οποίο δεν τους αποκαλύπτεται η Απόλυτη Αλήθεια, αλλά μια αυξημένη συνειδητοποίηση του πόσο πραγματικά μυστηριώδη είναι η ζωή στην πραγματικότητα.

 

Η σιωπηρή πραγματικότητα του Αγνωστικισμού του Faqir, που επίσης εκτίθενται για πρώτη φορά στην παράδοση των Sant, αναφέρει πως τα Οράματα των θρησκευτικών προσωπικοτήτων, τα οποία ορισμένοι θιασώτες των διδασκαλιών των Αγίων βλέπουν, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο προϊόντα της δική τους εσωτερικής ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος υφίσταται μια επιθανάτια εμπειρία και βλέπει την Μορφή ενός Ιησού ή του Nanak ή έναν Άγγελο στη μέση του Φωτός στο τέλος ενός μεγάλου σε μάκρος, σκοτεινού τούνελ, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η Μορφή η ίδια που ενορχηστρώνει την συνάντηση. Μάλλον είναι ο νεοφώτιστος που προβάλλει το Ιερό πρόσωπο μέσα στο Φως επηρεασμένος από την δική του ή την δική της βιολογική και πολιτιστική ιστορία. Το Φως μπορεί πράγματι να είναι ένα καθολικό πέρα από την κουλτούρα φαινόμενο, ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος μιας ανώτερης τάξης συνείδηση ​​ή απλώς μια νευρολογική εκδήλωση, αλλά η ερμηνεία του ποιος κατοικεί σε αυτό το φως (είναι ο Ιησούς ; είναι o Nanak ; είναι ο θείος μου o Τζο ;) είναι εντελώς προσωπική υπόθεση, που σκιάζεται από τις αποχρώσεις της παραμονής ενός ατόμου για δεκάδες χρόνια στον πλανήτη που ονομάζουμε Γη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.