Κάποιο άλλο εμπόδιο για την επανάκτηση της υγείας, μπορεί να είναι η συνολική πνευματική συμπεριφορά. Όπως: « Έτσι, ήμουν πάντα. Αυτός είμαι. Ποτέ δε θα είμαι καλά, όπως οι άλλοι άνθρωποι». Όταν η αρρώστια έχει παραμείνει για παρατεταμένη περίοδο, για να μπορέσεις να αισθανθείς «φυσιολογικός», ο παλιός τρόπος σκέψης πρέπει ν’ αντικατασταθεί. Το μυαλό χρειάζεται επανεκπαίδευση με θετικούς τρόπους. Ο ασθενής, χρειάζεται να μάθει να το χρησιμοποιεί καλύτερα και πιο θετικά για τον εαυτό του.

 

Μία από τις διανοητικές αιτίες της σωματικής αρρώστιας μπορεί να εντοπιστεί στο θυμό, τη δυσαρέσκεια ή την έλλειψη συγχώρεσης. Όταν ένα άτομο αρνείται να απεμπλακεί από τα «τραύματα» που του προκάλεσαν οι άλλοι, τείνει να δημιουργεί ένα είδος «σφιξίματος» ή κακής στάσης του σώματος. Το ίδιο επιβλαβές είναι η αποτυχία του να συγχωρέσει τον εαυτό του ή τον εαυτό της, για τις πράξεις οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό ως λάθη ή σφάλματα των αποφάσεων που πήρε.

 

Αν αυτά τα συναισθήματα των αποφάσεων κατά του εαυτού ή των άλλων μπορούν να αναχαιτιστούν και να αντικατασταθούν με αποδοχή και αγάπη, οι πιθανότητες θεραπείας, αυξάνονται θεαματικά. Υπάρχει ακόμη μια δυσκολία, την οποία έχω ανακαλύψει. Το άτομο μπορεί, ειλικρινά, να επιθυμεί να καλυτερεύσει η υγεία του, αλλά επειδή είναι απορροφημένα και εμπιστεύονται την καλή πρόθεση στα λόγια των γιατρών, είναι ανίκανα να αποδεχτούν την πιθανότητα ότι είναι υγιείς. Γίνεται δύσκολο ν’ αντιδράσουν σε επαγγελματικές ιατρικές ανακοινώσεις του τύπου: «Δεν υπάρχει θεραπεία» ή «Δεν έχει επιζήσει κανείς από αυτό περισσότερο από ένα ή δυο μήνες» ή «Η κατάστασή σου, θα χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο. Αγόρασε ένα αναπηρικό καρότσι τώρα». Αυτές οι «σκληρές» διαγνώσεις είναι τα αποτελέσματα από την εμπειρία κάποιου με τους γιατρούς, αλλά δε χρειάζεται να γίνουν πραγματικότητα και για τους υπόλοιπους. Δεν πεθαίνουν όλοι από αυτό, από εκείνο ή από κάποιο άλλο. Υπάρχουν θεραπείες. Υπάρχουν θεραπείες κάθε μέρα. Αυτή η ελπίδα για υγεία και θεραπεία, η πίστη στην πιθανότητα της υγείας, χρειάζεται να εισαχθεί στο άτομο βαθιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.