Αντίστοιχη «προληπτική» μέθοδος είναι η ενθάρρυνση και η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς. Αν το παιδί ήταν τύπος και υπογραμμός, πείτε του ένα «μπράβο» και, γενικά, μοιραστείτε την καλή διάθεση που σας προσφέρει η ευγένεια, η καλοσύνη και η προθυμία του.

Διαλέξτε τις μάχες σας

Τα παιδιά έχουν σίγουρα πολλή μεγαλύτερη αντοχή από εσάς σ’ αυτό το παιχνίδι. Επιλέξτε τις μάχες σας με προσοχή, γιατί αλλιώς η ζωή σας κινδυνεύει να γίνει ένας ατελείωτος καυγάς –ιδίως όταν η εφηβεία αρχίσει να δείχνει το σκληρό, αγενές πρόσωπό της. Θυμηθείτε ότι εσείς είστε ο ενήλικας και είναι καθαρά δική σας ευθύνη να «δίνετε τόπο στην οργή» όταν αυτό είναι απαραίτητο. Επιπλέον, αν η στάση σας είναι αντιδραστική και γίνεστε πυρ και μανία σε κάθε αφορμή, τότε δίνετε παράδειγμα ευθιξίας και θυμού –των χαρακτηριστικών δηλαδή που προσπαθείτε να καταπολεμήσετε.

Παίξτε τους άσους που κρύβετε στο μανίκι σας

Αν η κατάσταση είναι –ή φαίνεται ότι πρόκειται να βγει- εκτός ελέγχου, τότε έχει ίσως έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσετε το βαρύ πυροβολικό: τις συνέπειες. Η στέρηση κάποιου προνομίου είναι μια μέθοδος που ακολουθούν πολλοί γονείς σε παιδιά όλων των ηλικιών. Αν το «δεν θέλω», γίνει «παράτα με» και η αντιδραστικότητα εξέγερση, τότε ίσως πρέπει με ηρεμία, χαμηλή φωνή και σταθερότητα να προειδοποιήσετε ότι, για παράδειγμα, «ο υπολογιστής δεν θα ανοίξει καθόλου την υπόλοιπη ημέρα».

Ένας «καλός» γονιός γίνεται πολύ συχνά δυσάρεστος: Αποδεχτείτε το

Ας είμαστε ξεκάθαροι με τους εαυτούς μας –είμαστε μεγάλα παιδιά: αποκλείεται να κάνεις καλή δουλειά ως γονιός και να μην γίνεσαι τακτικότατα δυσάρεστος. Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά δεν θα είναι ευχαριστημένα με τους περιορισμούς που οι γονείς θέτουν και είναι εξίσου βέβαιο ότι οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι. Επομένως, πάρτε το απόφαση και μην στενοχωριέστε. Θα υπάρχουν καλές και κακές μέρες.

1 2 3

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.