Μελέτες που έχουν γίνει για τη σχέση του ψυχισμού με την κατάσταση της υγείας, έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς είναι συχνά προσκολλημένοι στο παρελθόν, δυσκολεύονται να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν πράγματα που συνέβησαν πολλά χρόνια πριν. Η πικρία, ο κρυφός πόνος και τα παράπονα με τον καιρό σωματοποιήθηκαν. Αλλά όταν πάρουν υποστήριξη για να ξεπεράσουν τη τις τραυματικές εμπειρίες και τις ματαιώσεις του παρελθόντος, τότε η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται θεαματικά.

Ο γιατρός Ryke Geerd Hamer, συγγραφέας του βιβλίου «Καρκίνος, ασθένεια της ψυχής» (1981) βάσει της πολύχρονης εμπειρίας του με καρκινοπαθείς υποστηρίζει ότι “Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται και ενεργοποιούνται από έντονες και βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις που τις βιώνουμε χωρίς να τις εκφράζουμε. Η φύση της εσωτερικής σύγκρουσης καθορίζει την περιοχή του εγκεφάλου που θα πληγεί και το όργανο στο οποίο θα εντοπισθεί η ασθένεια.”

Και ο γέροντας Πορφύριος έχοντας και ίδιος προσβληθεί από καρκίνο, λέει για τους καρκινοπαθείς: «Έχω κάνει κι εγώ έρευνα για τον καρκίνο και έχω βρει αρκετά στοιχεία. Ο καρκίνος κυρίως βγαίνει σε μπερδεμένες ψυχές, σε αγχώδεις ανθρώπους, σε βασανισμένους από διάφορα γεγονότα, σε καταπιεσμένους».

Πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις ψυχοσωματικές ασθένειες;

Προστατεύοντας την ψυχή μας, προστατεύουμε και το σώμα μας. Αυτό επιτυγχάνεται όταν:

  • Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας, τις εκφράζουμε και φροντίζουμε για την εκπλήρωσή τους.
  • Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και τα εκφράζουμε με κατάλληλο τρόπο..

Τα συναισθήματα δηλώνουν την ικανοποίηση ή τη ματαίωση των αναγκών μας. Όταν ικανοποιούνται οι ανάγκες μας τότε νιώθουμε ευχάριστα συναισθήματα (χαρά, ικανοποίηση κ.λπ.) ενώ όταν ματαιώνονται οι ανάγκες μας έχουμε δυσάρεστα συναισθήματα (θλίψη, θυμό κ.λπ.). Έτσι τα συναισθήματα μας ειδοποιούν για το τι είναι καλό για μας και τι όχι. Όταν δεν τα λαμβάνουμε υπόψη, τότε η ψυχική δυσφορία (που δηλώνει την ματαίωση μιας ανάγκης μας) σωματοποιείται. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε με κατάλληλο τρόπο, με ψυχραιμία, με σύνεση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ότι νιώθουμε.

  • Διεκδικούμε αυτό που χρειαζόμαστε, διεκδικούμε την ικανοποίηση και τη χαρά.
  • Βάζουμε όρια στους άλλους.
  • Τολμάμε την αντιπαράθεση με δημιουργικό τρόπο. Λέμε αυτό που μας ενοχλεί με ειλικρίνεια, με τρόπο ήρεμο, σταθερό, με σεβασμό στον εαυτό μας και στον άλλο. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνουμε και τη σχέση.
  • Βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι και προσαρμόζουμε τις πράξεις μας σύμφωνα μ’ αυτήν.
  • Προσπαθούμε να αλλάξουμε όσα μπορούν να αλλάξουν.
  • Αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

 

1 2 3

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.