Πιο πρόσφατα, έχει εργαστεί με τον Φράνσης Κόλλινς μ Διευθυντή του  Παγκόσμιων Ινστιτούτων Υγίειας στις Ηνωμένες Πολιτείε, ώστε σταδιακά να σταματήσει η χρήση των αιχμάλωτων χιμπατζήδων σε ιατρικές έρευνες.Είναι πολύ χαρούμενη που το Αμερικανικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το διαθέσιμο προυπολογισμό για την ¨συνταξιοδότηση¨ των χιμπατζήδων αυτών. «Αρχίζουμε να νικούμε.» εξηγεί. Ρωτάω την Γκούνταλ εάν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης, της χρήσης χιμπατζήδων στις ιατρικές έρευνες.

«Δεν μου είναι εύκολο να το πω αυτό.Αυτό που μπορώ να πω είναι, ότι ηθικώς, αισθάνομαι ότι είναι λάθος μας να τους χρησιμοποιούμε, και είναι απολύτως λάθος να τους αναγκάζουμε να ζούνε σε κλουβιά 2 μ. Επι 2 μ. .» Η Γκούνταλ τοποθετεί τους χιμπατζήδες στο προσκήνιο της ευρύτερης συζήτησης  σχετικά με την χρήση των ζώων ως πειραματώζωων.

«Κάποτε οι επιστήμονες έκαναν λόγο, ότι πάντοτε θα χρειαζόμαστε ζώα για αυτό το σκοπό- και τώρα πλέον δεν χρειαζόμαστε,» εξηγεί ότι «εάν η επιστήμη πραγματικά επικεντρωθεί στο να βρει άλλους εναλακτικούς τρόπους…μόλις τους βρουν, θα αποδειχθούν φθηνότερες και συχνά πιο ασφαλείς.» «Αυτή είναι η Αγελάδα» – ένα δώρο που της δώθηκε κατά την διάρκεια , μιας πρόσφατης επίσκεψης στην γαλακτομική επαρχιακή πολιτεία στο Γουήνκονσιν.»Σκόπευα να δώσω την Αγελάδα στο επόμενο άξιο παιδί,» όπως εξηγεί, όμως εν τέλει την μετέτρεψε «σε ομιλήτρια»  για τα κακοποιημένα αγροτικά ζώα.Κοιτώντας στο παιχνίδι, στην συνέχεια μας μιλάει για αυτό, σαν να το επικροτεί. «Η Αγελάδα έχει δουλέψει πολύ σκληρά – έχει δημιουργήσει, δεν ξέρω πόσους χορτοφάγους, ακόμη και σε μέρη όπως η Αργεντινή, που τρέφονται κυρίως με κρέας.» Προτού φύγω, η Γκούνταλ θέλει να μου δείξει μερικά σχέδια που δημιούργησε στα παιδικά της χρόνια.Αυτά αναπαρίστονται στο Εγώ…Τζέυν ένα παιδικό βιβλίο από τον Πάτρικ ΜακΝτόννελ. Έχω αφιερώσει τις τελευταίες δύό ώρες σε μια ευγενική, εμπνευστική παρέα, μιας γυναίκας, ακριβώς δύο φορές της ηλικίας μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.