Όταν ακούμε κριτικές απόψεις, έχουμε πάντα μια επιλογή σχετικά με το πώς θα τις λάβουμε. Μπορούμε να τις πάρουμε προσωπικά και να καταστραφούμε όταν είναι σκληρές, ή μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κοιτάξουμε ποιος ασκεί αυτή την κριτική και ποιός μπορεί να είναι ο λόγος του. Αυτοί που προσφέρουν εποικοδομητική κριτική διαθέτουν επίγνωση σχετικά με το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε. Προσφέρουν πληροφορίες με αξία τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να ενισχύσουμε την απόδοση μας. Η απόρριψη τους μπορεί να μας στερήσει αυτήν την αξία.

Αυτοί που ασκούν καταστροφική κριτική κάνουν προφανείς το ποιες είναι οι προθέσεις τους. Ακόμα και αν η άποψη τους έχει κάποιο κόκκο αλήθειας μέσα της, θα έπρεπε να αισθανόμαστε ελεύθεροι να δεχτούμε το αληθινό κομμάτι και να απορρίψουμε τα υπόλοιπα. Αυτές οι κριτικές μας δείχνουν ποιοι είναι οι άλλοι, πολύ περισσότερο από το ποιοί είμαστε εμείς. Αποκαλύπτουν τις δικές τους προθέσεις να πληγώσουν, πολύ περισσότερο από το να ρίξουν φως στα ελαττώματα μας.

Όσοι φοβούνται την κριτική μπορούν να χαλαρώσουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους τραμπούκους από αυτούς έχουν να μας προσφέρουν χρήσιμες απόψεις. Όσο κρατάμε στο μυαλό μας ότι οι κριτικές τους αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους να μας πληγώσουν, σε αντίθεση με τις ανεπάρκειες μας, θα είμαστε ελεύθεροι να κρατήσουμε τις εποικοδομητικές κριτικές που ακούμε και να αγνοούμε τις υπόλοιπες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.