Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε την κριτική – Από την Marcia Sirota MD

Μιλώ συνεχώς σε ανθρώπους σχετικά με τους φόβους τους να τους ασκηθεί σκληρή κριτική. Ένας αριθμός αυτών των ανθρώπων λέει ότι δεν θα δοκίμαζαν οτιδήποτε νέο εκτός εάν ήταν βέβαιοι για την επιτυχία, από φόβους πως θα τους κριτικάρουν ότι δεν το έκαναν όσο καλά όσο θα ‘έπρεπε’. Η κριτική αφήνει τους ανθρώπους να αισθάνονται τόσο άβολα με την κριτική άποψη που την απορρίπτουν εξολοκλήρου, ακόμα κι όταν αυτή είχε σκοπό να τους βοηθήσει να τα πάνε καλύτερα.

Ενώ είναι αλήθεια πως ζούμε σε έναν υπέρ- κριτικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να συντρίβουν ο ένας τον άλλο διαδικτυακά, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, ή στον έντυπο τύπο, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αποκτήσουμε κάποια προοπτική πάνω σε όλες τις κριτικές εκεί έξω.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν δύο τύποι κριτικής: η εποικοδομητική και η καταστροφική. Οι λογικοί άνθρωποι που έχουν κάτι με αξία να μας πουν, θα περάσουν το νόημα αυτών που έχουν να μας περάσουν με έναν τρόπο που να μπορούμε να δεχτούμε. Η πρόθεση τους είναι να φανούν χρήσιμοι, επομένως προσφέρουν την άποψη τους ευγενικά, καλοσυνάτα και με σεβασμό.

Αυτοί που θέλουν να μας γκρεμίσουν, να μας ταπεινώσουν, να μας προσβάλουν, αυτοί που είναι ανταγωνιστικοί, μνησίκακοι για την επιτυχία μας ή που απλά θέλουν να είναι τραμπούκοι πάντα θα εκφράζουν την κριτική τους με τρόπο που πληγώνει. Η πρόθεση τους είναι να πάρουν το πάνω χέρι, να μας λαβώσουν, να μας μειώσουν. Είναι προφανές, αν δώσουμε προσοχή, ότι η άποψη τους δεν εκφράζεται για το δικό μας όφελος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.