DT: Έχετε μιλήσει για την επιλογή που έχουμε ανάμεσα στις ψευδαισθήσεις μας και την πραγματικότητα και δώσατε και ένα επιτυχημένο παράδειγμα με τον Quixote και τους ανεμόμυλους. Δεν είναι πολύ μεγάλη πρόκληση , να μπορούμε να αναγνωρίζουμε την διαφορά? Πολλές φορές έχω πιστεύω για κάτι ή για κάποιους , όπου στο τέλος αποδεικνύονται ψευδαίσθηση. Πως μπορώ να το συνειδητοποιώ από την αρχή?

DMR: Εξαρτάται από το πόση ενέργεια καταναλώνεις για να υπερασπιστείς την ψευδαίσθηση σου. Η αλήθεια δεν μας ρουφάει την ενέργεια μας διότι δεν είναι δικό μας δημιούργημα απλά υπάρχει, η ψευδαίσθηση απαιτεί αρκετή από την ενέργεια μας , και αυτό φαίνεται από το πόσο έχουμε επενδύσει σε αυτή συναισθηματικά και πόσο μεγάλο μέρος του εαυτού μας έχουμε διαθέσει σε αυτήν.

Κάποιες φορές έχουμε μια αυταπάτη που επιθυμούμαι διακαώς να είναι αληθινή δίνουμε όλο μας το είναι για να την διατηρήσουμε, ενώ η αλήθεια υπάρχει είτε την βλέπουμε είτε όχι. Οι συνθήκες της ζωής μεταβάλλονται αδιάκοπα , μια αλήθεια μπορεί να είναι αλήθεια μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως ότου παύσει απλά να είναι αλήθεια. Μια άποψη υπάρχει μόνο το χρονικό διάστημα που με εκφράζει και την παραδέχομαι ως αληθινή. Η χρησιμότητα της αλήθειας και της γνώσης είναι να μας βοηθά να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά η σπουδαιότερη χρησιμότητα της είναι να μου δείχνει τον ορθό τρόπο συσχέτισης μου με τους άλλους ανθρώπους. Γεφυρώνει τις διαφορές μας και μας βοηθάει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Η αλήθεια είναι πάντα αντικειμενική στη συμφωνία των ανθρώπων.

« Σε αυτό το βιβλίο των σύντομων διδαχών και της προβολής του διαλογισμού ως τρόπου ζωής, ο don Miguel Ruiz Jr διαδίδει την σοφία της οικογένειας του με τρόπο ξεχωριστό και απλό όπου με ευκολία μπορεί να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Η ουσία του βιβλίου- ότι όλα στη ζωή είναι αλληλοσχετιζόμενα και τέλεια κάθε στιγμή. Ο προσγειωμένος τρόπος που εκφράζει ο Ruiz αυτές τις απόψεις είναι ικανός να μιλήσει στην καρδιά των αναγνωστών. – Anna Jedrziewski, Retailing insight

Leave a Reply

Your email address will not be published.