Όπως σχολιάζει έξυπνα Ken Wilber, « Δεν έχω δει ακόμα έναν Γκουρού να τρέχει σε τέσσερα λεπτά ένα μίλι με το τέλειο σώμα του ή να εξηγεί την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν με το τέλειο μυαλό του »…          Η Τελειότητα έγκειται μόνο στην υπέρβαση της συνείδησης, και όχι σε μια συγκεκριμένη επίδειξη.

[ Spiritual Choices (New York: Paragon House Publishers, 1987), page 258 ]

Ακόμα κι αν ο Faqir Chand δεν είχε συνειδητοποιήσει τις θαυματουργές δυνάμεις του ή την θεραπευτική προσφορά του (ούτε, προφανώς, και οι περισσότεροι άλλοι Γκουρού), αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι διδάσκαλοι παρομοίως έχουν άγνοια σχετικά με τις Οραματικές τους εκδηλώσεις ; Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι όλα τα Οράματα θρησκευτικής φύσης αποτελούν προσωπικές δημιουργίες, οι οποίες καθορίζονται από την πίστη και την με ζήλο συγκέντρωση των πιστών ;

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται η απάντηση να είναι «ΝΑΙ», επειδή πολλά εσωτερικά οράματα δεν είναι πραγματικά, αλλά συγχωνεύουν χαρακτήρες, μυθικά όντα, και μυθιστορηματικούς ήρωες – μερικοί των οποίων η ύπαρξη μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στο δημιουργικό μυαλό του συγγραφέα.

Για παράδειγμα, ο Paul Twitchell δημιούργησε την λογοτέχνη φιγούρα του Rebazar Tarzs, υποστηρίζοντας ότι ο Θιβετιανός μοναχός έζησε πάνω από 500 χρόνια σε μια απομακρυσμένη περιοχή στα βουνά των Ιμαλαΐων. Οπωσδήποτε ο Rebazar Tarzs δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, ωστόσο υπάρχουν, πιστοί οπαδοί του θρησκευτικού κινήματος του Paul Twitchell, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν αξιοσημείωτα οράματα με τον Eckankar. Αυτό που συμπεραίνεται είναι αρκετά προφανές: όταν κάποιος ανήκει σε ένα διαφορετικό επίπεδο αντίληψης, αυτός ερμηνεύει το Εσωτερικό Φως, σύμφωνα με το δικό του ιδιαίτερο πολιτισμικό υπόβαθρο. Οι Σικχ βλέπουν τον Guru Nanak, όχι τον Μωυσή, οι Καθολικοί βλέπουν την Παναγία Παρθένο, όχι τον Βούδα, και οι Eckists βλέπουν τον Rebazar Tarzs, και όχι τον υπάλληλο του καταστήματος στο Παρίσι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.