Το τέταρτο βήμα είναι να βρεις χρόνο για να προσδιορίσεις τα διάφορα μηνύματα που σου στέλνει ο κριτής. Είναι χρήσιμο να κάνεις μια άσκηση στην οποία θα γράψεις όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μηνύματα που λαμβάνεις, και στη συνέχεια να γράψεις τις διαψεύσεις από κάθε αρνητικό μήνυμα.

Για παράδειγμα, εάν ο κριτής σας λέει ότι δεν είστε έξυπνοι, μπορείτε να γράψετε ότι γνωρίζετε ότι είστε έξυπνος, και απόδειξη είναι όλα τα πράγματα που έχετε καταφέρει στη ζωή σας. Αν αυτό σας λέει ότι είστε ανάξιοι της αγάπης και της ευτυχίας, γράψετε ότι έχετε το ίδιο δικαίωμα όπως οποιοσδήποτε άλλος σ’ αυτόν τον κόσμο.

Είναι σημαντικό να ΜΗΝ διαπραγματευτείτε, ικετεύσετε ή να συνηγορήσετε με τον εσωτερικό σας κριτή. Μια εμπλοκή με αυτό τον τρόπο αυτό ΔΕΝ θα είναι αποτελεσματική. Θα πρέπει να είστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στο πρόσωπο αυτής της αρνητικής δύναμης, ή να επωφεληθείτε από αυτό που εκλαμβάνει ως αδυναμία ή ευπάθεια από την πλευρά σας με την εντατικοποίηση των επικρίσεων από μέρους σας.

Μερικές φορές τον συγκρίνουν σαν έναν καταχρηστικό εταίρο. Όπως ένας τέτοιος εταίρος, έτσι και ο εσωτερικός κριτής σας λέει ότι είστε άχρηστος, τιποτένιος, και ανάξιος της αγάπης και του σεβασμού. Λέει ότι ΔΕΝ είστε ικανοί να πετύχετε με τίποτα την προσπάθειά σας χωρίς αυτόν, και ότι δεν θα είστε σε θέση να ζήσετε. Την ίδια στιγμή που σας βάζει κάτω, σας λέει ότι τον χρειάζεστε για την επιβίωσή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.